Buraczany hummus

Przepis na hummus buraczany.

Hummus buraczany inny niż wszystkie. Dzięki słodkości buraka i masłu orzechowemu mamy idealnie gładką masę o delikatnie słodkim smaku, bez wyczuwalnej ciecierzycy. 

Pasta jest idealnym sposobem na odmienienie codziennych śniadań, jak i współgra z krakersami na przyjęciach z przyjaciółmi.

Dodatkowo kolor jest tak wyrazisty, że każdy zwróci na nią uwagę!

Składniki

  • 150g ugotowanego buraka (ok. 2 sztuki), 
  • 400g gotowej ciecierzycy (1 duży słoik), 
  • 3 łyżeczki masła orzechowego, 
  • Sok z połówki cytryny,
  • Sól, pieprz do smaku. 
Przepis na hummus buraczany.
Przepis na hummus buraczany.

Wykonanie

Do kielicha blendera dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowane buraki, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę i gotowe. 

Pasta jest delikatnie słodka, a ciecierzyca nie jest wyczuwalna. 

Najlepiej smakuje z chrupkimi warzywami i pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *