Hummus buraczany inny niż wszystkie. Dzięki słodkości buraka i masłu orzechowemu mamy idealnie gładką masę o delikatnie słodkim smaku, bez wyczuwalnej ciecierzycy.
Pasta jest idealnym sposobem na odmienienie codziennych śniadań, jak i współgra z krakersami na przyjęciach z przyjaciółmi.
Dodatkowo kolor jest tak wyrazisty, że każdy zwróci na nią uwagę!
Składniki
- 150g ugotowanego buraka (ok. 2 sztuki),
- 400g gotowej ciecierzycy (1 duży słoik),
- 3 łyżeczki masła orzechowego,
- Sok z połówki cytryny,
- Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie
Do kielicha blendera dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowane buraki, masło orzechowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę i gotowe.
Pasta jest delikatnie słodka, a ciecierzyca nie jest wyczuwalna.
Najlepiej smakuje z chrupkimi warzywami i pieczywem.