Czekoladowe babeczki z frużeliną wiśniową

czekoladowa babeczka

Składniki

Z podanych składników upieczesz 12 sztuk muffinek.

Czekoladowe babeczki

  • 300g mąki, 
  • 130g masła, 
  • 130g cukru, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 jajko,
  • 3 duże łyżki kakao.

Frużelina wiśniowa:

  • 300g mrożonych wiśni, 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml wody. 
przekrojona czekoladowa babeczka z wypływającą frużeliną wiśniową
Przekrojona babeczka czekoladowa.

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę. Następnie, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, mleko, jajko oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Z podanej porcji wychodzi 12 muffin. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 30 minut. 

Do garnuszka dodajemy mrożone wiśnie oraz 30ml wody. Całość gotujemy, aż wiśnie się rozmrożą. Na tym etapie możesz również dodać cukier – około 2 łyżki. Końcowym krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i dokładne wymieszanie całości. 

Z babeczek wyjmujemy środek i wkładamy frużelinę. Gotowe! Możesz zajadać czekoladowo-wiśniowe muffiny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *