Składniki
Z podanych składników upieczesz 12 sztuk muffinek.
Czekoladowe babeczki
- 300g mąki,
- 130g masła,
- 130g cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 3 duże łyżki kakao.
Frużelina wiśniowa:
- 300g mrożonych wiśni,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 ml wody.
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę. Następnie, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, mleko, jajko oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Z podanej porcji wychodzi 12 muffin. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 30 minut.
Do garnuszka dodajemy mrożone wiśnie oraz 30ml wody. Całość gotujemy, aż wiśnie się rozmrożą. Na tym etapie możesz również dodać cukier – około 2 łyżki. Końcowym krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i dokładne wymieszanie całości.
Z babeczek wyjmujemy środek i wkładamy frużelinę. Gotowe! Możesz zajadać czekoladowo-wiśniowe muffiny!