Batat. Niepozorny słodki ziemniak, z którego można wyczarować bardzo dużo. Na przykład CHRUPIĄCE, LEKKO SŁODKIE FRYTKI.
Spróbuj i przekonaj się, jakie to genialne!
🔴 Składniki:
🍠1 duży batat,
🥄1 łyżka mąki ziemniaczanej,
🥄łyżka oliwy,
🧂sól.
🔴Wykonanie:
Bataty dobrze myjemy. Kroimy na średniej wielkości, długie prostokąty. Wkładamy do miski razem z oliwą, mąką i dużą szczyptą soli. Mieszamy i wykładamy na blachę. Frytki nie powinny się dotykać, wtedy szybciej złapią swoją chrupkość.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Wkładamy brytfannę i pieczemy około 20 minut. Jednak w połowie pieczenia warto odwrócić frytki, żeby z każdej strony były ładnie zarumienione.
Najlepiej smakują z jogurtowym sosem bądź pieczonymi/grillowanymi warzywami i serem feta.