Szukasz pomysłu na domowy obiad i nie wiesz, co przygotować? Karkówka w sosie słodko-kwaśnym to idealna propozycja na obiad dla miłośników mięsnych dań. To pyszne i sycące danie z pewnością zaspokoi nawet największy apetyt.
Karkówka w sosie to klasyczne danie, które można podać na wiele sposobów. Jedną z popularnych wersji jest karkówka w sosie słodko-kwaśnym. Taki sos, z połączenia smaku słodkiego i kwaśnego, idealnie komponuje się z mięsem, dodając mu delikatnego i oryginalnego smaku.
Jednym z największych atutów tego dania jest jego łatwość w wykonaniu. Dzięki temu, że karkówka w sosie słodko-kwaśnym nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, każdy amator gotowania poradzi sobie z jej przygotowaniem. To także świetna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, ale chcą zaserwować pyszny i zdrowy obiad dla swojej rodziny.
Jeśli zatem szukasz pomysłu na smaczny i prosty w wykonaniu obiad, karkówka w sosie słodko-kwaśnym na pewno spełni Twoje oczekiwania. Nie czekaj dłużej, spróbuj tego dania już dziś i zaskocz swoich bliskich pysznym, aromatycznym i sycącym posiłkiem!
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 2,5 łyżeczki soli peklowej – dzięki niej mięso ma różowy kolor. Możesz użyć zwykłej,
- 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki pikantnego keczupu,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 2,5 łyżeczki czosnku granulowanego.
Składniki główne:
- 1 kg karkówki,
- 1 słoik sosu słodko-kwaśnego.
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5cm. Wrzucamy do miski. Do niej dodajemy wszystkie składniki na marynatę: sól, paprykę, majonez, keczup, pieprz i czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Każdy plaster karkówki musi połączyć się z przyprawami.
Miskę zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny lub najlepiej na całą noc. Im dłużej, tym mięso będzie bardziej kruche.
Przed wyjęciem mięsa z lodówki, włączamy piekarnik i nagrzewamy go na 200 stopni (termoobieg). Następnie, wyjmujemy mięso z lodówki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy jedno na drugim. Całość polewamy sosem słodko-kwaśnym. Gotową karkówkę z sosem wstawiamy do piekarnika. Najlepiej na środkową półkę. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1h. Jeśli zobaczysz, że karkówka lub warzywa z sosu przypalają się na wierzchu, obniż temperaturę o 10 stopni i piecz dalej. Karkówka po wyjęciu z piekarnika musi ładnie odchodzić od widelca.
Karkówkę możesz podać do wszelkiego rodzaju ziemniaków, ale i makaronu, ryżu czy kaszy. Możesz ją dodać nawet do kanapki, bo na zimno smakuje równie dobrze, jak na ciepło!