Solony karmeeel! Czy ktoś go nie kocha? Jest idealny do słodkich śniadań, deserów czy nawet ciast. Uwielbiam go za prostotę w wykonaniu, a dodatkowo można go przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni!
Dzięki temu, jak tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego, masz pod ręką domowej roboty karmel!😎
Składniki podane są na około 400 ml karmelu. Wyjdą dwa średniej wielkości słoiczki.
Składniki
- 300g cukru,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100g masła,
- 3 duże szczypty soli.
Narzędzia:
- Patelnia z grubym dnem.
Wykonanie:
Na patelnię wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby nie przypalić cukru, bo karmel będzie miał gorzki smak.
Rozpuszczony cukier ma lekko brązowy/złoty kolor. Jak będziemy mieli taki kolor, dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie mieszamy.
Składniki muszą się ze sobą połączyć. Dopiero wtedy dodajemy śmietankę i nadal mieszamy. Powstaną bąble, dlatego uważaj, żeby się nie oparzyć!
Na koniec dodaj sól i gotowe. Możesz przelać karmel do słoiczków.
Karmel jest delikatnie płynny, ale nie jest też mocno gęsty. Jest idealny do wszystkich typów deserów.