Lejący się karmel domowej roboty

Karmel domowej roboty

Solony karmeeel! Czy ktoś go nie kocha? Jest idealny do słodkich śniadań, deserów czy nawet ciast. Uwielbiam go za prostotę w wykonaniu, a dodatkowo można go przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni! 

Dzięki temu, jak tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego, masz pod ręką domowej roboty karmel!😎

Składniki podane są na około 400 ml karmelu. Wyjdą dwa średniej wielkości słoiczki.

Lejący się karmel domowej roboty

Składniki

  • 300g cukru, 
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 100g masła, 
  • 3 duże szczypty soli. 

Narzędzia:

  • Patelnia z grubym dnem.

Wykonanie:

Na patelnię wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby nie przypalić cukru, bo karmel będzie miał gorzki smak.

Rozpuszczony cukier ma lekko brązowy/złoty kolor. Jak będziemy mieli taki kolor, dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie mieszamy. 

Składniki muszą się ze sobą połączyć. Dopiero wtedy dodajemy śmietankę i nadal mieszamy. Powstaną bąble, dlatego uważaj, żeby się nie oparzyć!

Na koniec dodaj sól i gotowe. Możesz przelać karmel do słoiczków. 

Karmel jest delikatnie płynny, ale nie jest też mocno gęsty. Jest idealny do wszystkich typów deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *