Karmelowy sernik nowojorski

Przedstawiam Państwu pyszny, karmelowy sernik ze słonym wykończeniem 🥰 Jest idealnie kremowy. Sprawdzi się na wszystkie uroczystości, bo naprawdę robi efekt WOW!

Warto wykonać go dużo wcześniej i przechować przez noc w lodówce. Wtedy jego smak będzie jeszcze lepszy.

🔴Składniki:
🍶 1kg sera sernikowego,
🥄 1 budyń waniliowy (35g),
🥚 5 całych jaj,
🍶 100g śmietanki 36% (połowa),
🥄 140g cukru,
🧈 70g rozpuszczonego masła,
🥄 2 duże łyżki karmelu,
🧂 szczypta soli.

🍪 150g herbatników,
🧈 75g masła/margaryny.

Do dekoracji:
🍶 100g śmietany 36%,
🥄 5 łyżek karmelu,
🥨 Słone dodatki (np. precelki).

🔴Wykonanie:
Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jej wierzch należy zabezpieczyć folią aluminiową (Tak żeby do blachy nie dostała się woda podczas pieczenia). W blenderze zmiksować 150g herbatników i 75g masła bądź margaryny. Nie rozpuszczam wcześniej masła, dodajemy w pokrojonych częściach do kielicha blendera. Ciasteczka wykładamy na tortownicę i dobrze uklepujemy. Schładzamy w lodówce do momentu zrobienia masy sernikowej.

Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni.

Masło razem z karmelem (jeśli ma za stałą konsystencję) rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Pozostawiamy do ostudzenia. Pozostałe składniki wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ostudzone masło z czekoladą i miksujemy na najwolniejszych obrotach przez maksymalnie 3 minuty. Składniki mają się tylko połączyć. Nie ‘napuszamy’ masy zbyt mocno.

Masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy tortownicę w drugą blachę (U mnie kwadratowa). Najlepiej jeśli będzie się ona na niej utrzymywała. Wlewamy do niej wrzącą wodę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut na 170 stopniach, a następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy ponad godzinę. Czas pieczenia można wydłużyć nawet do 1,5h. Wszystko zależy od piekarnika w jakim pieczesz 🙂

Upieczony sernik pozostawiamy do ostudzenia w piekarniku. Wyjmujemy, dekorujemy go ubitą śmietanką, karmelem i precelkami.

Smacznego!❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *