Kremowy sernik z bezą i porzeczkami

Kremowy sernik z porzeczkowym dżemem i bezą


Kremowy sernik z cierpką, porzeczkową frużeliną i chrupiącą bezą to doskonałe połączenie delikatnego sera i owocowej nuty. To prosty sernik, który każdy może przygotować w swojej kuchni. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na ciasto, które składa się z kilku warstw: kruchego spodu, kremowego sera, słodkiej bezowej pianki oraz intensywnie porzeczkowej frużeliny. To połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje tego wyjątkowego sernika. Dowiedz się, jak przygotować sernik z dżemem i frużeliną, który z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim i znajomym.

Sernik w smaku jest kremowy, rozpływający się w ustach. Porzeczki nadają delikatnej cierpkości, a wszystko osładza beza.

Wszystkie składniki (masa serowa i bezę) pieczesz w jednym czasie. Zaoszczędzisz dzięki temu czas i pieniądze 🙂

Delikatny sernik z dżemem porzeczkowym i bezą

Składniki:

Pojemność szklanki to 250 ml.
Forma jakiej użyłam miała wielkość 36×24 cm. Była to dokładnie taka, kupiona w action. Mocno polecam, bo nic do niej nie przywiera.

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 200g herbatników maślanych, 
  • 100g masła, 

Składniki na masę serową:

  • 1kg sera sernikowego, 
  • 6 jajek, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (około 50g),
  • 100g masła – rozpuszczonego i wystudzonego,
  • 200ml śmietany 18% (całe małe opakowanie).

Porzeczkowa warstwa:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (Najlepiej żeby był gęsty. Ja użyłam domowej roboty).

Beza:

  • 6 białek (około 180g),
  • 300g cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 30g płatków migdałowych.
Kremowy sernik z bezą i porzeczkami
Kremowy sernik z bezą i porzeczkami

Wykonanie

Postępuj zgodnie ze wskazówkami poniżej, a na pewno wszystko Ci wyjdzie!
Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika (termoobieg) do temperatury 180 stopni.

Spód ciasteczkowy:

100g masła rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy na pył i łączymy z masłem. Ciasteczkową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka uklepujemy. Możesz użyć do tego szklanki lub kubka. Formę chowamy do lodówki.

Beza:

Do dużej misy dodajemy białka jaj i ubijamy na sztywną masę. Trwa to około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier. Piana będzie robić się mocno ślniąca, tak powinno być. Gdy cukier się rozpuści w białkach dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i krótko ubijamy. Beza musi być sztywna i lśniąca.

Na dużej blaszce od piekarnika kładziemy papier do pieczenia i rysujemy ołówkiem wymiary brytfanki, w której będziesz piec masę serową. Następnie, wykładamy masę bezową i formujemy na ładny prostokątny kształt. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Masa serowa:

Do tej samej miski, w której ubijałaś białka dodaj: kilogram sera sernikowego, rozpuszczone i ochłodzone masło, 6 całych jaj, mąkę ziemniaczaną, całą śmietanę 18% oraz cukier. Całość miksujemy dosłownie do połączenia składników. Najlepiej jeśli czas mieszania nie przekroczy 1 – 2 minut.

Gotową masę wylewamy do formy i przechodzimy do pieczenia.

Pieczenie:

Formę z masą sernikową wstawiamy do większej formy. Do większego naczynia wlewamy wrzącą wodę, najlepiej do połowy naczynia z masą sernikową. Należy robić to uważnie, żeby nie wlać wody do sernika.
Takie formy wstawiamy na wyższą półkę piekarnika.
Na niższą półkę (najlepiej 2 poziomy niżej) wstawiamy formę z bezą.

Przez 15 minut pieczemy całość w 180 stopniach. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h 15 minut.

Sernik i bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jak tylko ciasto delikatnie się ostudzi, możesz je wyjąć i złożyć.

Złożenie sernika:

Na lekko ostudzony sernik wykładamy porzeczkowy dżem. Wykończeniem ciasta jest wyłożenie bezy. Ciasto jest gotowe.

Smakuje idealnie po całkowitym wystudzeniu. Jednak już delikatnie ciepłe skradnie nie jedno serce 🙂

Kremowy sernik z bezą i porzeczkami
Kremowy sernik z bezą i porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *