Kremowy sernik z cierpką, porzeczkową frużeliną i chrupiącą bezą to doskonałe połączenie delikatnego sera i owocowej nuty. To prosty sernik, który każdy może przygotować w swojej kuchni. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na ciasto, które składa się z kilku warstw: kruchego spodu, kremowego sera, słodkiej bezowej pianki oraz intensywnie porzeczkowej frużeliny. To połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje tego wyjątkowego sernika. Dowiedz się, jak przygotować sernik z dżemem i frużeliną, który z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim i znajomym.
Sernik w smaku jest kremowy, rozpływający się w ustach. Porzeczki nadają delikatnej cierpkości, a wszystko osładza beza.
Wszystkie składniki (masa serowa i bezę) pieczesz w jednym czasie. Zaoszczędzisz dzięki temu czas i pieniądze 🙂

Składniki:
Pojemność szklanki to 250 ml.
Forma jakiej użyłam miała wielkość 36×24 cm. Była to dokładnie taka, kupiona w action. Mocno polecam, bo nic do niej nie przywiera.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 200g herbatników maślanych,
- 100g masła,
Składniki na masę serową:
- 1kg sera sernikowego,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (około 50g),
- 100g masła – rozpuszczonego i wystudzonego,
- 200ml śmietany 18% (całe małe opakowanie).
Porzeczkowa warstwa:
- 1 słoik dżemu porzeczkowego (Najlepiej żeby był gęsty. Ja użyłam domowej roboty).
Beza:
- 6 białek (około 180g),
- 300g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 30g płatków migdałowych.

Wykonanie
Postępuj zgodnie ze wskazówkami poniżej, a na pewno wszystko Ci wyjdzie!
Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika (termoobieg) do temperatury 180 stopni.
Spód ciasteczkowy:
100g masła rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy na pył i łączymy z masłem. Ciasteczkową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka uklepujemy. Możesz użyć do tego szklanki lub kubka. Formę chowamy do lodówki.
Beza:
Do dużej misy dodajemy białka jaj i ubijamy na sztywną masę. Trwa to około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier. Piana będzie robić się mocno ślniąca, tak powinno być. Gdy cukier się rozpuści w białkach dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i krótko ubijamy. Beza musi być sztywna i lśniąca.
Na dużej blaszce od piekarnika kładziemy papier do pieczenia i rysujemy ołówkiem wymiary brytfanki, w której będziesz piec masę serową. Następnie, wykładamy masę bezową i formujemy na ładny prostokątny kształt. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Masa serowa:
Do tej samej miski, w której ubijałaś białka dodaj: kilogram sera sernikowego, rozpuszczone i ochłodzone masło, 6 całych jaj, mąkę ziemniaczaną, całą śmietanę 18% oraz cukier. Całość miksujemy dosłownie do połączenia składników. Najlepiej jeśli czas mieszania nie przekroczy 1 – 2 minut.
Gotową masę wylewamy do formy i przechodzimy do pieczenia.
Pieczenie:
Formę z masą sernikową wstawiamy do większej formy. Do większego naczynia wlewamy wrzącą wodę, najlepiej do połowy naczynia z masą sernikową. Należy robić to uważnie, żeby nie wlać wody do sernika.
Takie formy wstawiamy na wyższą półkę piekarnika.
Na niższą półkę (najlepiej 2 poziomy niżej) wstawiamy formę z bezą.
Przez 15 minut pieczemy całość w 180 stopniach. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h 15 minut.
Sernik i bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Jak tylko ciasto delikatnie się ostudzi, możesz je wyjąć i złożyć.
Złożenie sernika:
Na lekko ostudzony sernik wykładamy porzeczkowy dżem. Wykończeniem ciasta jest wyłożenie bezy. Ciasto jest gotowe.
Smakuje idealnie po całkowitym wystudzeniu. Jednak już delikatnie ciepłe skradnie nie jedno serce 🙂
