Na weekend, a może nawet na dziś, o ile macie wolny dzień, mam dla Was kolejną słodką propozycję. 🍰 Kruchy spód, dużo truskawek, delikatny krem i szybka beza! Połączenie, które rozpływa się w ustach 😃
🔴Składniki:
Ciasto kruche:
🍶 250g mąki,
🥚 1 jajko,
🧈120g masła,
🥄 1 łyżka wody,
🥄 5 łyżek cukru.
Nadzienie:
🍓 400g truskawek,
🥄2 łyżki mąki ziemniaczanej,
🥄4 łyżki wody,
Krem:
🍶 krem do karpatki firmy Delecta
🥛 450 ml mleka,
🧈100g masła.
Beza:
🥚 3 białka (żółtek możesz użyć do drożdżowego),
🥄100g cukru,
🥄1 łyżka mąki ziemniaczanej,
🥄1 łyżka soku z cytryny,
🌰 garść płatków migdałów.
🔴Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na gładką masę. Upiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 35 minut. Ciasto musi mieć zarumienione brzegi.
W tym czasie robimy krem. Ułatwimy sobie pracę, bo użyjemy gotowego. Połowę mleka podgrzać. W drugiej części rozprowadzić proszek (krem). Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy do ostudzenia. Jak krem będzie chłodny dodajemy masło i ucieramy mikserem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na papier do pieczenia (Warto odrysować sobie wcześniej kształt brytfanki) i posypujemy migdałami. Bezę wstawiamy do piekarnika po upieczonym kruchym cieście. Przez 5 minut nie obniżamy temperatury. Po tym czasie obniżamy ją do poziomu 110 stopni (Grzałka góra-dół). Beze suszymy około 1 – 1,5h (wszystko zależy od wielkości blatu bezowego). Jeśli beza będzie nabierać mocno ciemnego koloru to należy zmniejszyć moc piekarnika. Możesz robić to nawet kilka razy.
Truskawki kroimy na pół wrzucamy do garnuszka. Dodajemy wodę i lekko podgrzewamy. Jak pojawi się więcej soku wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy. Masę truskawkową wykładamy prosto na upieczone kruche ciasto. Następnie krem oraz bezę.
Ciasto smakuje idealnie, jak postoi kilka godzin w lodówce 😁