Szybki, sezonowy i smaczny obiad? Nie ma problemu! Makaron z kurczakiem, dynią w kremowym sosie poleca się na jesienny obiad. Danie jest mega kremowe i rozgrzewające. Idealne dla wielbicieli makaronów.
Składniki:
- Pół małej dyni – to około 400g po obraniu,
- 200g piersi z kurczaka,
- Połowa opakowania serka mascarpone/ricotty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Szczypta przyprawy curry,
- Sól, pieprz,
- 2 duże wazówki wody od gotowania makaronu,
- Dowolna ilość makaronu.
Wykonanie:
Dynie obieramy ostrożnie ze skóry. Kroimy w kostkę o grubości ścianki 1/1,5cm. Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną dynię. Całość smażymy do miękkości dyni, potrwa to około 15 minut.
W tym czasie gotujemy makaron i kroimy kurczaka w kostkę. Poruszamy go solą i pieprzem.
Kurczaka dodajemy na tą samą patelnię co dynia po 15 minutach od rozpoczęcia smażenia dyni. Dzięki temu dynia zachowa swój kształt i będzie fajnie podpieczona.
Jak tylko kurczak złapie złoty kolor dodajemy serek mascarpone, curry i jeszcze odrobinę soli. Serek rozprowadzamy po patelni, aż zacznie się rozpuszczać. Pod koniec dodajemy dwie wazówki wody od gotowania makaronu oraz sam makaron. Całość mieszamy i próbujemy. Może się okazać, że będzie potrzeba trochę więcej soli oraz pieprzu 🙂
Jeśli macie ochotę, dodajcie ulubiony ser np. porwaną mozarellę. Dzięki temu makaron jest jeszcze bardziej kremowy, a rozpuszczony ser idealnie się ciągnie.
