🧁Miękkiej, wilgotnej muffiny z delikatnym kremem z białej czekolady z truskawkami jako dopełnienie.
Czujesz to połączenie? Dla mnie to ideał. Dodatkowo całość stworzysz dosłownie w kilkanaście minut, a do ciasta nie musisz wyciągać miksera 💁🏻♀️
🔴Składniki:
🍶 300g mąki,
🧈130g masła,
🍯130g cukru,
🥛1 szklanka mleka,
🥄 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
🥚 1 jajko,
🍫 50g/100g białej czekolady,
🍓 200g truskawek,
🥄 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
🥛200ml śmietany 36%,
🥛1 serek mascarpone,
🍫100g białej czekolady,
🍓 truskawki do dekoracji.
🔴Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajko oraz mleko. Miksujemy na wolnych obrotach. Po delikatnym wymieszaniu składników dodajemy masło, nawet delikatnie ciepłe. Masę mieszamy przez 3-5 minut. Do momentu wymieszania całości.
Truskawki kroimy w grubszą kostkę i obsypujemy mąką ziemniaczaną. Czekoladę kroimy w małe kawałeczki. Dodajemy wszystko do masy, mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180/190 stopni przez 30 minut.
Muffiny po upieczeniu są delikatnie chrupiące na wierzchu, a mięciutkie w środku. Na drugi dzień całe są miękkie i maślane.
Krem | Czekoladę należy rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone. Na koniec dodajemy czekoladę i krem gotowy.
Na ostudzone muffiny kładziemy krem. Najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego 😉
Przepis jest prosty, a muffiny wychodzą idealne. Daj znać czy będziesz je piec! 😄