ciasto orzechowe, orzechowiec bez pieczenia, ciasto bez pieczenia

Orzechowiec bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większą popularność wśród miłośników słodkości. Dzięki nim nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych ani nawet piekarnika, aby cieszyć się pysznym i efektownym deserem. Jednym z takich ciast jest orzechowiec bez pieczenia, który z pewnością zadowoli wielbicieli orzechów i kremowych wypełnień.

Orzechowiec bez pieczenia to połączenie chrupiącego spodu z orzechów i słodkiego kremu na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Taka kompozycja smaków i konsystencji sprawia, że ciasto to jest nie tylko pyszne, ale również bardzo efektowne i estetyczne.

Jednym z największych atutów ciasta orzechowca bez pieczenia jest jego łatwość w wykonaniu. Wystarczy kilka prostych składników i niewiele czasu, aby przygotować ten deser. Ciasto to będzie idealnym rozwiązaniem na spontaniczne spotkania ze znajomymi czy rodziną, gdy nie ma czasu na bardziej skomplikowane wypieki.

Jeśli zatem szukasz prostego i smacznego przepisu na ciasto bez pieczenia, które zachwyci Twoich bliskich, to koniecznie wypróbuj ten przepis na orzechowiec bez pieczenia.

Składniki:

Wszystkie składniki dostaniesz w popularnych sklepach typu Biedronka czy Lidl.

Składniki na spód ciasteczkowy:

400g herbatników,
220g masła

Składniki na masę orzechową:

400g kajmaku (krówka),
400g orzechów ziemnych solonych.

Składniki na masę śmietanową:

200ml śmietany 36%,
1 serek mascarpone,
2 łyżki cukru pudru.

Dekoracja:

Gorzka czekolada do posypania wierzchu.

Forma ma 24cm. Możesz również zrobić ciasto z formie prostokątnej.

ciasto orzechowe, orzechowiec bez pieczenia, ciasto bez pieczenia
Orzechowiec w pełnym przekroju.

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, po czym dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na formę. Dociskamy ciastka do spodu i chowamy do lodówki.

W dużej misce mieszamy orzechy i kajmak. Orzechów nie kroisz w drobniejsze kawałki.

W drugiej misce ubijamy śmietankę razem z mascarpone i dwiema łyżkami cukru pudru.

Wyjmujemy ciasteczkowy spód z lodówki. Wykładamy na niego kajmakową masę i dociskamy ją do spodu. Najlepiej użyć do tego łyżki. Na wierzch kładziemy masę śmietanową. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.

Gotowe! Ciasto warto schłodzić w lodówce minimum 2/3 godziny. Całość pięknie się połączy i zdecydowanie lepiej będzie się kroić.

Jest obłędne! Mówię Ci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *