Pieczona owsianka marchewkowo-karmelowa

Pieczona owsianka marchewkowo-karmelowa

Dziś chciałbym przedstawić wam pyszny i zdrowy przepis na owsiankę marchewkowo-karmelową. Ten posiłek to idealne połączenie owsianki, karmelu i marchwi, które z pewnością zadowoli wasze kubki smakowe. Ta owsianka jest również bogata w błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją idealną opcją dla tych, którzy chcą zjeść coś zdrowego i smacznego na śniadanie. W tym artykule przedstawiam krok po kroku, jak przygotować owsiankę marchewkowo-karmelową w domu, aby móc delektować się nią w każdej chwili. Gotowi na pyszne śniadanie? Czytajcie dalej i odkryjcie szczegóły przepisu na owsiankę marchewkowo-karmelową!

Składniki

Z podanych składników wyjdą dwie porcje owsianki. Dodatkowo możesz ją upiec dzień wcześniej i schować do lodówki. Na drugi dzień możesz ją podgrzać w mikrofali!

Owsianka:

  • 1 marchewka
  • 100g płatków owsianych
  • 250g mleka bądź napoju owsianego/migdałowego
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka Kawy Inki Karmelowej
  • 2 łyżki cukru/erytrolu

Dodatki do owsianki:

  • 150g jogurtu typu Skyr
  • 40g białej czekolady
Pieczona owsianka marchewkowo-karmelowa
Pieczona owsianka marchewkowo-karmelowa

Wykonanie

Do kielicha blendera dodajemy marchewkę i połowę mleka. Blendujemy, aż marchewka całkowicie się rozdrobni. Następnie, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, kawę Inkę, cukier oraz mleko. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę i przelewamy do 2 kokilek.

Owsianki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (Termoobieg 180 stopni) na 20 minut.

W miseczce rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy skyr. Gotowe owsianki dekorujemy białym kremem i zajadamy!

Owsianka ma formę ciasta i jest świetną alternatywą dla tradycyjnych śniadań!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *