Dziś chciałbym przedstawić wam pyszny i zdrowy przepis na owsiankę marchewkowo-karmelową. Ten posiłek to idealne połączenie owsianki, karmelu i marchwi, które z pewnością zadowoli wasze kubki smakowe. Ta owsianka jest również bogata w błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją idealną opcją dla tych, którzy chcą zjeść coś zdrowego i smacznego na śniadanie. W tym artykule przedstawiam krok po kroku, jak przygotować owsiankę marchewkowo-karmelową w domu, aby móc delektować się nią w każdej chwili. Gotowi na pyszne śniadanie? Czytajcie dalej i odkryjcie szczegóły przepisu na owsiankę marchewkowo-karmelową!
Składniki
Z podanych składników wyjdą dwie porcje owsianki. Dodatkowo możesz ją upiec dzień wcześniej i schować do lodówki. Na drugi dzień możesz ją podgrzać w mikrofali!
Owsianka:
- 1 marchewka
- 100g płatków owsianych
- 250g mleka bądź napoju owsianego/migdałowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka Kawy Inki Karmelowej
- 2 łyżki cukru/erytrolu
Dodatki do owsianki:
- 150g jogurtu typu Skyr
- 40g białej czekolady
Wykonanie
Do kielicha blendera dodajemy marchewkę i połowę mleka. Blendujemy, aż marchewka całkowicie się rozdrobni. Następnie, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, kawę Inkę, cukier oraz mleko. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę i przelewamy do 2 kokilek.
Owsianki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (Termoobieg 180 stopni) na 20 minut.
W miseczce rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy skyr. Gotowe owsianki dekorujemy białym kremem i zajadamy!
Owsianka ma formę ciasta i jest świetną alternatywą dla tradycyjnych śniadań!