Sałatka z panierowaną fetą

Sałatka z fetą panierowaną

Jedliście kiedyś panierowany ser feta? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić!

Panierka delikatnie zmienia jego smak, co podnosi smak całej sałatki. Wykonanie nie jest skomplikowane, a mamy efekt wow!

Składniki:

Składniki na panierowany ser:

  • Pół opakowania sera feta lub sera typu feta,
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierowania.

Składniki na sałatkę:

Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. U mnie była to sałata masłowa, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, ogórek oraz czerwona cebula.

Składniki na sos do sałatki:

  • 3 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej/słodkiej, 
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można dać zwykły),
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • pół łyżeczki soli oraz cukru.

Wykonanie:

Ser feta kroimy na większe kawałki. W miseczce rozbijamy jajko. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki sera maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej. Nie musi być go dużo, ale warto wlać jedną taflę (tak, żeby delikatnie zakryć kawałek sera feta). Smażymy serki z każdej strony, do zarumienia. Ale uważaj! Ser smaży się szybko, dlatego nie odchodź od patelni 🙂

Jeśli chodzi o wykonanie sałatki, to tutaj chyba nie trzeba pisać dużo. Warzywa układamy w misce. Na wierzch dodajemy panierowany ser. W szklance rozrabiamy nasz vinegret i całość nim polewamy. Sałatka świetnie smakuje z chrupkim pieczywem.

Daj znać w komentarzu jak spodobała Ci się moja propozycja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *