Jedliście kiedyś panierowany ser feta? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić!
Panierka delikatnie zmienia jego smak, co podnosi smak całej sałatki. Wykonanie nie jest skomplikowane, a mamy efekt wow!
Składniki:
Składniki na panierowany ser:
- Pół opakowania sera feta lub sera typu feta,
- 1 jajko,
- Bułka tarta do panierowania.
Składniki na sałatkę:
Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. U mnie była to sałata masłowa, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, ogórek oraz czerwona cebula.
Składniki na sos do sałatki:
- 3 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej/słodkiej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego (można dać zwykły),
- 1 łyżeczka oregano,
- pół łyżeczki soli oraz cukru.
Wykonanie:
Ser feta kroimy na większe kawałki. W miseczce rozbijamy jajko. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki sera maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej. Nie musi być go dużo, ale warto wlać jedną taflę (tak, żeby delikatnie zakryć kawałek sera feta). Smażymy serki z każdej strony, do zarumienia. Ale uważaj! Ser smaży się szybko, dlatego nie odchodź od patelni 🙂
Jeśli chodzi o wykonanie sałatki, to tutaj chyba nie trzeba pisać dużo. Warzywa układamy w misce. Na wierzch dodajemy panierowany ser. W szklance rozrabiamy nasz vinegret i całość nim polewamy. Sałatka świetnie smakuje z chrupkim pieczywem.
Daj znać w komentarzu jak spodobała Ci się moja propozycja 🙂