Serek śmietankowy z jednego składnika, a dokładnie z jogurtu greckiego. Czy to możliwe? OCZYWIŚCIE!
Jak często kupujesz gotowe serki śmietankowe? Ich koszt czasami jest bardzo duży, a objętość niewielka. Mam na to rozwiązanie. Serek śmietankowy z jogurtu greckiego. W smaku jest delikatny, gładki i dorównuje tym ze sklepowych półek. Powiedziałabym nawet, że dużo lepszy!
Spróbujesz zrobić?
Składniki
Składniki spożywcze:
- 400g jogurtu greckiego,
Sprzęt:
- gaza/bawełniana ściereczka
- miska
- sitko
- gumka recepturka
Wykonanie
Sitko kładziemy na miskę. Układamy na nim gazę bądź bawełnianą ściereczkę. Wykładamy cały jogurt. Całość zawijamy i owijamy gumką recepturką. Delikatnie ściskamy, aby odsączyć największą wodę. Nie za mocno! Bo wypłynie nasz jogurt.

Po tej czynności jogurt z całym sprzętem wkładamy do lodówki na minimum 12h. Może postać oczywiście dłużej, nic mu nie zaszkodzi.
Po tym czasie wyjmujemy nie jogurt, a serek! Jego smak możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy drobno krojone warzywa.
