Sernik nowojorski z frużeliną wiśniową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten klasyczny deser, który powstał w Nowym Jorku, stał się popularny na całym świecie dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałemu smakowi. W tym artykule przedstawimy przepis na sernik nowojorski z frużeliną wiśniową oraz opiszemy, jak przygotować go krok po kroku. Dowiesz się także, jakie są najlepsze składniki do przygotowania tego wspaniałego deseru oraz jakie triki wykorzystać, aby sernik był doskonały w każdym calu. Nie czekaj dłużej i pozwól sobie na chwilę relaksu z pysznym sernikiem nowojorskim z frużeliną wiśniową!
Składniki
W przepisie użyto tortownicy o średnicy 24 cm.
Spód ciasteczkowy
- 250g herbatników,
- 130g masła.
Masa serowa
- 1kg sera na sernik,
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200ml śmietanki 36%,
- 4 jajka,
- 120g cukru.
Wiśniowa frużelina
- 400g mrożonych wiśni,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie
Rozpuszczamy masło. Do blendera kielichowego władamy herbatniki. Po ich rozdrobnieniu dodajemy masło. Gotową mieszankę wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
Tortownicę owijamy dokładnie folią aluminiową. Należy to zrobić, gdy na dnie są tylko wyłożone ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – góra/dół.
Do dużej miski wkładamy ser, śmietankę, cukier, jajka oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy – najkrócej jak się da. Nie musisz używać do tego miksera, rózga kuchenna wystarczy 🙂
Masę wylewamy na ciasteczka.
Tortownicę wkładamy do większej blachy, a następnie wlewamy wrzątek do połowy wysokości tortownicy.
Wkładamy do piekarnika. Przez 15 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy przez 75 minut. Jeśli ciasto będzie się przyrumieniać, zmniejszamy temperaturę o 10 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia.
W garnuszku zagotowujemy wiśnie razem z cukrem i sokiem z cytryny. Jak tylko pojawi się sok, wlewamy go do miseczki i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Całość wlewamy do wiśni i krótko gotujemy. Masa będzie gęsta. Jeśli chcemy luźniejszą formę frużeliny, dodaj mniej mąki.
Na sernik wykładamy delikatnie ciepłą frużelinę. Całość idealnie smakuje po schłodzeniu.
Wykonanie w formie VIDEO
Sprawdź filmik video, żeby ułatwić sobie pracę: KLIKNIJ TUTAJ