Będąc w cukierni nie raz pewnie widziałaś tarty pokryte karmelem i orzechami. Zawsze kradną naszą uwagę, a ślinka cieknie na sam widok. Kawałek to koszt rzędu kilkunastu złotych. Mam rozwiązanie. Zrób ją sama w domu!
Przepis może wydawać Ci się skomplikowany przez to, że jest długi. ALE to tylko POZORY! To łatwe w wykonaniu ciasto, którego efekt Cię pozytywnie zaskoczy. Poza tym, jest to połączenie sernika z karmelem. Czy może być coś pyszniejszego?
W przepisie piekarnika używamy tylko do upieczenia ciasta kruchego. Masy sernikowej nie pieczemy. Ugotujemy ją!
Składniki
Kruche ciasto:
- 300g mąki,
- 150g masła,
- 2 całe jajka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 50g cukru.
Masa sernikowa:
- 500g sera sernikowego,
- 2 jajka,
- 1 duży budyń waniliowy,
- 5 łyżek mleka,
- 100g masła,
- 100g cukru.
Karmel:
- 200 g cukru
- śmietanki 30%
- masła.
Ulubione orzechy na wierzch. W moim przypadku użyłam laskowych, ale arachidowe również będą dobre 🙂
Z podanych składników wyszły mi dwie tarty. Jedna w tortownicy o średni 24 cm, druga prostokątna o wymiarach 35 x 11 cm. Możesz zamienić podane formy na jedną dużą blaszkę.
Wykonanie
Kruche ciasto
Do miski wrzucamy mąkę, dwa jajka, pokrojone w kostkę masło, cukier oraz dwie łyżki zimnej wody. Całość zagniatamy. Możesz użyć do tego rąk bądź robota planetarnego/miksera. Z podanych składników musi powstać gładka masa. Po tym etapie przekładamy ciasto do torebki bądź miski i chowamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg) i szykujemy formy, w których będziemy piec ciasto.
Z lodówki wyjmujemy surowe ciasto i wałkujemy na wielkość form. Wykładamy je do blach, a następnie na ciasto w formie kładziemy papier do pieczenia i obciążenie (Obciążeniem może być fasola, groch, surowa ciecierzyca bądź specjalne obciążenia).
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 30 – 35 minut. Przy czym po 15 minutach wyjmujemy delikatnie nasze obciążenie. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Jeśli widzisz, że staje się mocno brązowe, wyłącz piekarnik wcześniej.
Masa serowa
Wyjmujemy średni garnek z grubym dnem. Wkładamy do niego masło oraz cukier. Całość rozpuszczamy na delikatnej mocy palnika.
Gdy całość się rozpuści, dodajemy ser oraz całe jajka. Dokładnie całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Nadal zostawiamy średnią moc palnika i pilnujemy, aby masa się nie zagotowała.
W tym czasie w szklance rozpuszczamy budyń. Używamy do tego minimalnej ilości mleka (5 łyżek). Jak tylko budyniowy proszek połączy nam się z mlekiem, wlewamy całość do serowej masy.
Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa będzie gęstnieć. Mieszamy do momentu, aż masa będzie powoli opadać z mieszadła. Tak jak na poniższych zdjęciu:
Gorącą masę wykładamy na upieczony spód ciasta kruchego. Spokojnie, serowa masa zgęstnieje. Już po około 30 minutach zrobi się skorupka na wierzchu.
Karmel
Ostatnim punktem jest zrobienie karmelu.
Na patelnię wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go cały czas mieszając. Pilnujemy, żeby nie przypalić cukru, bo karmel będzie miał gorzki smak. Jeśli pojawiają się jakieś grudki, rozprowadzaj je mieszadłem.
Rozpuszczony cukier ma lekko brązowy/złoty kolor. Jak będziemy mieli taki kolor, dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie mieszamy.
W tym momencie, cukier może trudno łączyć się z masłem. Ale spokojnie, wszystko się połączy, jak będziesz dokładnie mieszać. Na sam koniec dodajemy śmietankę i nadal mieszamy. Powstaną bąble, dlatego uważaj, żeby się nie oparzyć! Ostatnim krokiem jest dodanie soli. Ponownie mieszamy i polewamy naszą masę serową.
Na wierzch wykładamy ulubione orzechy.
Przygotowanie orzechów laskowych
Na suchą patelnię wsypujemy orzechy laskowe i podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie wsypujemy je do bawełnianej ściereczki i mocno ściskamy. Tak, aby skórka odeszła od orzechów. Obrane orzechy wykładamy na karmel.
Moją tarte na sam koniec posypałam cukrem i potraktowałam palnikiem, tak aby skórka orzechów była delikatnie podpieczona.