Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

🍲 Delikatna zupa meksykańska, którą możesz doprawić, aby dodać jej szczyptę pikanterii. Zupa jest gęsta i sycącą. Idealna na obiad, szczególnie w chłodniejsze dni. Jest szybka i prosta, dlatego zrobienie jej zajmie Ci naprawdę mało czasu.

🔴Składniki:

🍗 1 porcja rosołowa (u mnie z indyka), 
🥕 4 marchewki, 
🥕 2 pietruszki, 
🍶 400 ml przecieru pomidorowego, 
🍶 1 koncentrat pomidorowy, 
🍶 1 puszka kukurydzy, 
🍶 1 puszka czerwonej fasoli, 
🌶 1 duża czerwona papryka, 
🧅 2 cebule, 
🧄 3 ząbki czosnku,
🥄 sól, pieprz, czerwona słodka papryka, 

🔴Wykonanie:

Porcję rosołową, marchewki oraz pietruszkę wkładamy do garnka. Wsypujemy 2 łyżeczki soli i zalewamy wodą lekko ponad poziom rzeczy w garnku. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Po tym czasie wyjmujemy wszystko. Warzywa kroimy w kostkę, mięso obieramy z kości i wrzucamy ponownie do wywaru. 

Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy posiekany w kostkę czosnek, cebulkę oraz paprykę. Jak wszystko się ładnie zeszkli, wrzucamy do wywaru. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę i cały koncentrat pomidorowy. Na tym etapie warto również dodać przyprawy. Należy dodać sól, pieprz do smaku i sporą ilość słodkiej czerwonej papryki. Jeśli lubisz pikantne dania dodaj chilli. Całość zagotuj i gotowe. 

Polecam podać zupę z grzankami czosnkowymi, które świetnie podbijają smak.😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *