Jeśli jesteście gotowi na połączenie intensywnych i wyrazistych smaków, mam dla Was mój ulubiony przepis na tosta z chałki z kaszanką i karmelizowaną cebulą.
Gotowy tost z chałki, kaszanką i karmelizowaną cebulą to nie tylko pyszna przekąska, ale także idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Teraz czas, abyśmy razem wzięli się do pracy i oddali się przyjemnościom gotowania. Przygotujcie się na eksplozję smaków i cieszcie się tym wspaniałym tostem z chałki z kaszanką i karmelizowaną cebulą!
Składniki:
Składniki podane są na dwie duże porcje.
- 2 duże kromki chałki (przepis na domową chałkę znajdziesz tutaj: kliknij)
- 2 kaszanki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki wody,
- sól, pieprz,
- konfitura z żurawiny (2 łyżeczki)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Delikatnie solimy (dwie szczypty) i smażymy około 2-3 minut, a następnie dodajemy miód. Mieszamy całość, tak aby miód się rozpuścił i pokrył cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż cebula będzie miękka.
Kaszankę obieramy z flaka. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy kaszankę. Smażymy i rozgniatamy ją delikatnie łopatką/widelcem/łyżką. Dodajemy 4 łyżki wody oraz sól i pieprz (najlepiej po 2 szczypty). Smażymy kilka minut. Po tym czasie powstanie delikatna „kaszankowa” masa. Powinna być lekko puszysta.
Dwie kromki chałki tostujemy. Na wierzch pieczywa kładziemy pół porcji smażonej kaszanki. Następnie, wykładamy połowę karmelizowanej cebulki. Wierzch dekorujemy krążkami świeżej cebuli oraz konfiturą z żurawiny.
Spróbujesz?