Młode ziemniaki w śmietance z boczkiem

Gorące dni nie sprzyjają długim przygotowaniom posiłków. Dlatego mam dla Was szybki przepis na mega pyszny i prosty obiad. Młode ziemniaczki w sosie śmietankowym, szczypiorkiem, kiełbasą i chrupiącym boczkiem. Możesz dodać również szczypiorek, który podkręci smak dodanej cebulki.

🔴Składniki: 

  • około 400g – 500g drobnych młodych ziemniaków, 
  • 100g boczku, 
  • 100g dowolnej kiełbasy,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku, 
  • sól, pieprz. 

🔴Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w cienkie plastry. Całość smażymy do momentu, aż boczek będzie chrupki.

Na tej samej patelni, gdy wyjmiemy boczek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Jak całość się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy kilka minut po czym dodajemy śmietankę oraz sól, pieprz do smaku. 

Do sosu dodajemy ugotowane ziemniaczki. Pokrywamy je sosem i wykładamy na talerze. Całość posypujemy szczypiorkiem, a na wierzch kładziemy boczek.

Kilka chwil i mamy wyśmienity obiad. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *