Ciecierzyca wcale nie musi być mdła. Dodanie kilku świeżych dodatków odmienia jej smak. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin. Sałatka z ciecierzycą jest idealnym dodatkiem do dań, jak i może je sama tworzyć. Sprawdza się w gorące, letnie dni, kiedy nie mamy ochoty jeść gorących posiłków. Idealnie pasuje również do lunchboxa do pracy czy szkoły.
Składniki:
- 200g konserwowej ciecierzycy,
- 200g makaronu kokardki,
- 2 duże słodkie pomidory bądź opakowanie pomidorków koktajlowych,
- 1 mała cebulka dymka,
- 1 kulka białej mozarelli,
- 100g sera typu feta,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 2 czubate łyżeczki pesto bazyliowego,
- Sól,
- Pieprz.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej al’dente. W tym czasie kroimy w grubszą kostkę pomidory, cebulkę, ser mozarella, fetę oraz szczypiorek. Odcedzamy ciecierzycę. Wszystko wkładamy do miski. Dodajemy pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec pieprzymy i solimy do smaku. Gotowe. Sałatkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Sałatkę możesz przechowywać do 3 dni, tak aby pomidorki zachowały świeżość.