Sałatka z ciecierzycą i makaronem

Sałatka z ciecierzycą, makaronem i pomidorami

Ciecierzyca wcale nie musi być mdła. Dodanie kilku świeżych dodatków odmienia jej smak. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin. Sałatka z ciecierzycą jest idealnym dodatkiem do dań, jak i może je sama tworzyć. Sprawdza się w gorące, letnie dni, kiedy nie mamy ochoty jeść gorących posiłków. Idealnie pasuje również do lunchboxa do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • 200g konserwowej ciecierzycy,
  • 200g makaronu kokardki,
  • 2 duże słodkie pomidory bądź opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cebulka dymka,
  • 1 kulka białej mozarelli,
  • 100g sera typu feta,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 2 czubate łyżeczki pesto bazyliowego,
  • Sól,
  • Pieprz.
Sałatka z ciecierzycą, makaronem i pomidorami

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej al’dente. W tym czasie kroimy w grubszą kostkę pomidory, cebulkę, ser mozarella, fetę oraz szczypiorek. Odcedzamy ciecierzycę. Wszystko wkładamy do miski. Dodajemy pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec pieprzymy i solimy do smaku. Gotowe. Sałatkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.

Sałatkę możesz przechowywać do 3 dni, tak aby pomidorki zachowały świeżość.

Sałatka z ciecierzycą i makaronem
Sałatka z ciecierzycą i makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *