Jagodzianki

Jagodzianki

Puszyste, delikatne, domowe najlepsze jagodzianki. Czy może być coś lepszego o tej porze roku? Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk jagodzianek. Ale uwaga! Znikają w zatrważającym tempie!

Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne. Jeśli nie masz jagód, możesz użyć innych owoców.

🔴Składniki:

Składniki na ciasto:

🥄 500 g mąki pszennej,
🥛 250g ciepłego mleka,
🥄 35 g świeżych drożdży lub 14g drożdży suchych,
🥄 80 – 100 g cukru,
🥄 1 cukier wanilinowy,
🧈 120 g masła,
🥄 3 pełne łyżki oliwy,
🥚 1 jajko,

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na farsz:

🥄400 g świeżych (możesz użyć mrożonych jagód)
🥄 4 łyżki cukru,
🥄 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

+ 4 łyżki mleka do posmarowania bułek.

Opcjonalnie: cukier puder do posypania, lukier bądź kruszonka.

🔴 Wykonanie:

Zaczyn:

Najpierw robimy zaczyn. Masło dodajemy do rondelka razem z mlekiem. Rozpuszczamy całość i lekko przestudzamy. Do dużej miski dodajemy świeże drożdże oraz nasze lekko ciepłe masło z mlekiem. Wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż otrzymamy puszystą masę.

Jeśli masz drożdże suche to krok o zaczynie możesz pominąć. Dodaj wszystko do miski i zacznij wyrabiać ciasto, aby przyspieszyć proces wyrastania.

Wykonanie ciasta drożdżowego

Do naszego zaczyny dodajemy pozostałą ilość mąki, cukru, oliwę, cukier wanilinowy oraz jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które będzie nam się ładnie odklejać od dłoni. Najlepiej użyć do tego robota, bo może to potrwać nawet 15 minut. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na minimum 45 minut. Czas wyrastania możesz przedłużyć, nawet do 1,5 – 2 godzin.

Farsz

Leśne jagody wrzucamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną* oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy. Ilość świeżych jagód możesz dowolnie modyfikować. Im więcej tym lepiej!

Jagody mrożone niczym się nie różnią. Nie musisz ich rozmrażać.

Jeśli nie masz jagód, możesz je wypełnić borówkami amerykańskimi, malinami, truskawkami. Gęsty dżem jagodowy czy inny również będzie dobry.

Formułowanie drożdżówek

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozkładamy na ręku i tworzymy płaski placek. Staramy się, aby boki były cieńsze. Dzięki temu możemy włożyć dużo więcej owoców.

Do środka dodajemy farsz z jagód. Zaklejamy i odkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane jagodzianki odstawiamy na 15 minut. Bułeczki drożdżowe zrobią się zdecydowanie większe, dlatego zachowaj między nimi odpowiednie odstępy.

Na sam koniec, gdy bułeczki będą wyrośnięte smarujemy je mlekiem. Posypujemy kruszonką, jeśli mamy.

Pieczenie

Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni (termoobieg) przez 20 – 25 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika, dlatego po upływie 15 minut spoglądaj na nie co kilka minut 🙂

Jeśli masz dwie blachy, dolną z nich zostaw 5 minut dłużej w piekarniku.

Podanie

Jagodzianki najlepiej posypać cukrem pudrem bądź polać domowym lukrem. Możesz również w momencie ich formułowania posypać domową kruszonką, zrobioną z masła, cukru oraz mąki.

Do jagodzianki idealnie pasuje ciepłe mleko.

Daj znać jak Ci wyszły!

2 komentarze

  1. Chciałbym takie zrobić ale nie mam takiego talentu niestety. Pysznie wyglądają

    1. Nie potrzebny talent! Proszę robić zgodnie z przepisem i na pewno wyjdą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *