Biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem lime curd to doskonały deser, który wypełni twoje podniebienie świeżością i słodko-kwaśnym smakiem. To połączenie delikatnego biszkoptu, soczystych truskawek i kremowego lime curd sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Przygotuj się na podróż po smakach i zanurz się w magii tego wyjątkowego deseru.
Tortownica ma średnice 18cm.
Biszkopt
- 3 jajka – rozdzielamy żółtka od białek,
- 90g mąki tortowej,
- 30g mąki ziemniaczanej,
- 105g cukru.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia masy. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą szpatułką. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Galaretka
- 1,5 galaretki truskawkowej,
- 700g truskawek.
Truskawki kroimy w połówki i ćwiartki. Galaretkę rozpuszczamy, a następnie dodajemy owoce. Pozostawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Krem lime curd
- 1 jajko,
- 50ml soku z limonki,
- 50g cukru,
- 50g masła,
- 200g śmietany 36%.
Do rondelka dodajemy cukier, sok z limonki i jajko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Rozpuszczamy i mieszamy, aby masa zgęstniała. Jak się tak stanie, zdejmujemy masę z ognia i studzimy.
Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach i dodajemy 3/4 lime curd.
Składanie ciasta
To banalnie proste! Na ostudzony biszkopt wyłóż truskawki z galaretką. Wierzch cały posmaruj kremem bądź stwórz rozetki, jak na zdjęciu niżej. Gdy stworzysz rozetki dodaj na nie świeże, całe truskawki, a następnie całość polej pozostałym lime curd.
Do mojego przepisu użyłam gotowego soku z limonki firmy Limmi. Jest to współpraca reklamowa.
Przechowywanie
Ciasto możesz przechowywać nawet do tygodnia w lodówce. Warto jednak trzymać je w odpowiednim pojemniku, aby krem się nie wysuszył.