Jabłkowa owsianka, która smakuje jak ciasto jabłkowe

pieczona owsianka z jabłkiem

Pieczona owsianka z jabłkiem to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekkie danie główne. Owsianka jest bogata w błonnik, co wpływa pozytywnie na moje trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jabłko zaś dodaje nie tylko słodyczy, ale i cennych składników mineralnych oraz witamin, takich jak potas czy witamina C.

Poniżej znajdziesz przepis na pieczoną owsiankę z jabłkiem, który jest prosty w przygotowaniu i pozwala na dostosowanie składników.

Składniki:

Podane składniki dotyczą 2 porcji. Jedna z nich ma tylko 280kcal, jeśli użyjesz erytrolu. Jeśli dodasz do posiłku 75g jogurtu typu skyr oraz 15g masła orzechowego będziesz mieć wartościowy posiłek, a jego kaloryczność to około 420 kcal!

  • 1 jabłko, 
  • 100g płatków owsianych, 
  • 250g mleka, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki cukru/erytrolu, 
  • cynamon.

Wykonanie:

Płatki owsiane wraz z mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia blendujemy na gładką masę. Przelewamy do dwóch kokilek. 

Na wierzch układamy pokrojone w kostkę jabłko, a następnie posypujemy cynamonem. 

Owsianki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (Termoobieg 180 stopni) na 20 minut.

Przechowywanie:

Możesz zrobić od razu dwie porcje, a jedną z nich przechować w lodówce na drugi dzień. Owsiankę możesz odgrzać w mikrofali. Smakuje równie dobrze!

5 odpowiedzi na “Jabłkowa owsianka, która smakuje jak ciasto jabłkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *