Pieczona owsianka z jabłkiem to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekkie danie główne. Owsianka jest bogata w błonnik, co wpływa pozytywnie na moje trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Jabłko zaś dodaje nie tylko słodyczy, ale i cennych składników mineralnych oraz witamin, takich jak potas czy witamina C.
Poniżej znajdziesz przepis na pieczoną owsiankę z jabłkiem, który jest prosty w przygotowaniu i pozwala na dostosowanie składników.
Składniki:
Podane składniki dotyczą 2 porcji. Jedna z nich ma tylko 280kcal, jeśli użyjesz erytrolu. Jeśli dodasz do posiłku 75g jogurtu typu skyr oraz 15g masła orzechowego będziesz mieć wartościowy posiłek, a jego kaloryczność to około 420 kcal!
- 1 jabłko,
- 100g płatków owsianych,
- 250g mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru/erytrolu,
- cynamon.
Wykonanie:
Płatki owsiane wraz z mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia blendujemy na gładką masę. Przelewamy do dwóch kokilek.
Na wierzch układamy pokrojone w kostkę jabłko, a następnie posypujemy cynamonem.
Owsianki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (Termoobieg 180 stopni) na 20 minut.
Przechowywanie:
Możesz zrobić od razu dwie porcje, a jedną z nich przechować w lodówce na drugi dzień. Owsiankę możesz odgrzać w mikrofali. Smakuje równie dobrze!
5 odpowiedzi na “Jabłkowa owsianka, która smakuje jak ciasto jabłkowe”
Ile kalorii ma całośc? 😉
Niestety nie liczyłam 🙂
Trzeba blendowac płatki owsiane?? Bardzo proszę o odpowiedź
Gdy zblendujemy całość, owsianka ma konsystencję ciasta. Bez zblendowania płatki będą bardziej wyczuwalne 🙂
Jabłko można zetrzeć na tarce? Smak będzie wtedy bardziej wyczuwalny?