Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem, warzywami i majonezem. Idealnie dopełnienie smaków, które możesz wykorzystać na śniadanie bądź dodatek do kolacji lub obiadu. 

Sałatkę możesz wrzucić również do lunchboxa i zabrać do pracy. 

Czas przygotowania: 5 minut

Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 200g makaronu świderki, 
  • 1 puszka tuńczyka, 
  • pół puszki kukurydzy konserwowej, 
  • 100g selera naciowego,
  • 100g rukoli,
  • 1 duża łyżka majonezu, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • sól, pieprz,
  • Opcjonalnie: pół łyżeczki sosu sriracha

Wykonanie:

Makaron gotujemy al-dente. Odsączamy tuńczyka z oleju bądź sosu własnego. 

Kroimy w kostkę selera naciowego i posypujemy solą. Odstawiamy na kilka minut.

Do miski dodajemy: ugotowany makaron, odsączoną kukurydzę, selera, tuńczyka, rukolę oraz musztardę i majonez. Dodajemy również do smaku sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. 

Dla podbicia smaku warto dodać pół łyżeczki sosu sriracha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *