Makaronowa sałatka z tuńczykiem, warzywami i majonezem. Idealnie dopełnienie smaków, które możesz wykorzystać na śniadanie bądź dodatek do kolacji lub obiadu.
Sałatkę możesz wrzucić również do lunchboxa i zabrać do pracy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas całkowity: 15 minut
Składniki:
- 200g makaronu świderki,
- 1 puszka tuńczyka,
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- 100g selera naciowego,
- 100g rukoli,
- 1 duża łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz,
- Opcjonalnie: pół łyżeczki sosu sriracha
Wykonanie:
Makaron gotujemy al-dente. Odsączamy tuńczyka z oleju bądź sosu własnego.
Kroimy w kostkę selera naciowego i posypujemy solą. Odstawiamy na kilka minut.
Do miski dodajemy: ugotowany makaron, odsączoną kukurydzę, selera, tuńczyka, rukolę oraz musztardę i majonez. Dodajemy również do smaku sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Dla podbicia smaku warto dodać pół łyżeczki sosu sriracha.