Dyniowa pasta do kanapek

Dyniowa pasta na słono | Idealna do kanapek

Dynia nie musi być mdła, a wykorzystać ją możemy nie tylko do zup czy marynowania. Idealną formą, która wyśmienicie smakuje jest pasta z dyni na słono.

W smaku jest kremowa, lekko pikantna, a dodatkowo genialnie komponuje się z boczkiem, pomidorem i cebulką. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 350g upieczonej dyni, 
  • 100g sera typu feta,
  • 1 duża łyżka oleju (u mnie z dyni)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Szczypta curry, 
  • Sól, pieprz. 

Dodatkowo:

  • Boczek,
  • Pomidory,
  • Cebula,
  • Pieczywo.

Wykonanie:

Do kielicha blendera dodajemy dynię, ser feta, jogurt, olej i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy trochę więcej pieprzu oraz soli, żeby pasta była lekko pikantna. 

Kawałki bagietki bądź ulubionego pieczywa grillujemy. Boczek kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i robimy takim sposobem bekon. Gotowe grzanki smarujemy dyniową pastą, układamy bekon. Następnie pomidora oraz cebulę. Całość smakuje GENIALNIE!

Dyniowa pasta na kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *