Dynia nie musi być mdła, a wykorzystać ją możemy nie tylko do zup czy marynowania. Idealną formą, która wyśmienicie smakuje jest pasta z dyni na słono.
W smaku jest kremowa, lekko pikantna, a dodatkowo genialnie komponuje się z boczkiem, pomidorem i cebulką. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 350g upieczonej dyni,
- 100g sera typu feta,
- 1 duża łyżka oleju (u mnie z dyni)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- Szczypta curry,
- Sól, pieprz.
Dodatkowo:
- Boczek,
- Pomidory,
- Cebula,
- Pieczywo.
Wykonanie:
Do kielicha blendera dodajemy dynię, ser feta, jogurt, olej i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy trochę więcej pieprzu oraz soli, żeby pasta była lekko pikantna.
Kawałki bagietki bądź ulubionego pieczywa grillujemy. Boczek kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i robimy takim sposobem bekon. Gotowe grzanki smarujemy dyniową pastą, układamy bekon. Następnie pomidora oraz cebulę. Całość smakuje GENIALNIE!
