Serniczki na zimno z truskawkowym musem

Dziś mam dla Was mini serniczki, których smak jest łudząco podobny do znanego deseru marki Bakoma. 🍮Mini serniczki truskawkowe, na owsianym spodzie z musem truskawkowym. Smak obłędny i kremowy 🥰

Wykonacie je szybko, dlatego jest idealne na weekend! 🌞

🔴Składniki:
🍪130g ciastek owsianych (U mnie z @lidlpolska sasanki w polewie czekoladowej),
🧈45g masła,
🍶1 duży skyr (330g) [Możemy je zamienić na gęsty jogurt grecki],
🍶2 serki waniliowe (600g),
🥄 2 galaretki truskawkowe (po 75g),
💧 200ml wody,
🍓 300g truskawek.

🔴Wykonanie:
Ciastka rozgniatamy w mikserze. Dodajemy masło (ja nie rozpuszczam, tylko dobrze wszystko mielę. Jednak jeśli obawiasz się, że pozostaną Ci grudki masła to je wcześniej rozpuść). Ciastka przekładamy do foremek, najlepiej silikonowych lub dużej tortownicy. Chowamy do lodówki.

Rozpuszczamy galaretki w 200ml gorącej wody. Odstawiamy na 10 minut.

W mikserze blendujemy truskawki. Do masy dolewamy 10 łyżek galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, ale nie do lodówki!

W misce dodajemy skyr, serki waniliowe. Mieszamy i powoli dodajemy galaretkę. Najlepiej na kilka razy. Żeby wszystko dobrze się wymieszało, a masa nie zważyła.

Na ciastka wylewamy mleczną masę i chowamy do stężenia do lodówki. Potrwa to około 30 minut. Po tym czasie wykładamy mus truskawkowy i chowamy ponownie do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale wystarczy też na 3-4 godziny.

Sernik jest kremowy, słodki dzięki galaretką. Jeśli uważasz, że może być mało słodki dodaj cukru w momencie rozpuszczania galaretek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *