Knedle ze śliwkami na słodko

Sezon na śliwki niedługo dobiegnie końca, dlatego trzeba wykorzystać go maksymalnie. Dzisiaj proponuje Wam knedle na słodko. Inaczej mówiąc to ziemniaczane kluski ze słodkim środkiem w postacie świeżej śliwki. Do tego polewka z masła i bułki tartej oraz kwaśna śmietana.
Nawet nie wiecie, jakie to pyszne połączenie!

Knedle ze śliwkami

🔴 Składniki:

  • 🥔1kg ziemniaków,
  • 🥛2 szklanki mąki pszennej, 
  • 🥄4 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 🥚2 jajka, 
  • 🧂2 łyżeczki soli,
  • 🍑1 kg śliwek,
  • 🥄4 łyżki cukru, 
  • 🥄2 łyżki mąki ziemniaczanej 

🔴Wykonanie: 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzamy tak, aby były jeszcze delikatnie ciepłe. Przecieramy je dokładnie przez praskę. 

Gdy mamy już gotowe ziemniaki dodajemy mąki, jajka oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Masa musi delikatnie odchodzić od ręki. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj trochę maki. Ale uważaj, żeby z nią nie przesadzić 🙂 

Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Wkładamy do miski i wsypujemy cukier oraz 2 łyżki maki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy. 

Formowanie knedli: 

Do miski wlewamy zimną wodę. Moczymy w niej ręce. Bierzemy na rękę średniej wielkości kulkę ciasta i rozkładamy ją na płaski placek. Do środka wkładamy całą śliwkę i zaklejamy ją ciastem. Jeśli ciasto będzie się lepić do dłoni warto jeszcze raz zmoczyć wodą wolną dłoń. 

Knedle gotujemy we wrzącej wodzie do 3 minut od ich wypłynięcia 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *