Zupa dyniowa.

Szybka zupa dyniowa

Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo. Jednak niektóre potrzebują dużo czasu. Mój przepis jest szybki, prosty, a na dodatek pyszny. Kilka składników, a możemy mieć genialny obiad.

Składniki:

🎃500g obranej dyni,
🥔2 średnie ziemniaki,
🥕1 marchewka,
🧅1 cebula,
🧄2 ząbki czosnku,
🥄2 łyżeczki przyprawy curry,
💧1 szklanka wody,
🥛1 szklanka mleka,
🥄1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy,
🧂sól, pieprz.

Wykonanie:

Zupę możesz wykonać na dwa sposoby. 

I Sposób:

Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na grubą kostkę. Do dużego garnka dodajemy masło i oliwę. Wrzucamy warzywa i smażymy całość przez około 5 – 10 minut kilkukrotnie wszystko mieszając. Następnie dodajemy wodę, mleko, curry oraz dwie łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy, próbujemy i dodajemy więcej soli jeśli całość będzie nadal niesłona. 

II Sposób:

Jeśli mam dynię to często piekę jej dużo więcej na raz. Upieczoną dynię możesz również użyć do zupy. Postępuj zgodnie ze wskazówkami wyżej, nie podsmażając dyni. Dodaj ją dopiero w momencie, gdy inne warzywa będą miękkie. W kolejnych krokach postępuj tak samo. 

🌶Jeśli lubisz ostre dania, dodaj trochę chilli. Wtedy smak jest jeszcze intensywniejszy. 

Podawaj z grzankami, kleksem śmietany bądź żółtym serem, który podkreśli smak dyni. 

Zupa dyniowa z kleksem śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *