makaron z dynią - miszelin

Makaron z dynią i kurczakiem

Szybki, sezonowy i smaczny obiad? Nie ma problemu! Makaron z kurczakiem, dynią w kremowym sosie poleca się na jesienny obiad. Danie jest mega kremowe i rozgrzewające. Idealne dla wielbicieli makaronów.

Składniki:

  • Pół małej dyni – to około 400g po obraniu,
  • 200g piersi z kurczaka,
  • Połowa opakowania serka mascarpone/ricotty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Szczypta przyprawy curry,
  • Sól, pieprz,
  • 2 duże wazówki wody od gotowania makaronu,
  • Dowolna ilość makaronu.

Wykonanie:

Dynie obieramy ostrożnie ze skóry. Kroimy w kostkę o grubości ścianki 1/1,5cm. Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną dynię. Całość smażymy do miękkości dyni, potrwa to około 15 minut. 

W tym czasie gotujemy makaron i kroimy kurczaka w kostkę. Poruszamy go solą i pieprzem. 

Kurczaka dodajemy na tą samą patelnię co dynia po 15 minutach od rozpoczęcia smażenia dyni. Dzięki temu dynia zachowa swój kształt i będzie fajnie podpieczona. 

Jak tylko kurczak złapie złoty kolor dodajemy serek mascarpone, curry i jeszcze odrobinę soli. Serek rozprowadzamy po patelni, aż zacznie się rozpuszczać. Pod koniec dodajemy dwie wazówki wody od gotowania makaronu oraz sam makaron. Całość mieszamy i próbujemy. Może się okazać, że będzie potrzeba trochę więcej soli oraz pieprzu 🙂 

Jeśli macie ochotę, dodajcie ulubiony ser np. porwaną mozarellę. Dzięki temu makaron jest jeszcze bardziej kremowy, a rozpuszczony ser idealnie się ciągnie. 

Dyniowy makaron z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *