W dzisiejszym zabieganym świecie, poszukiwanie lekkich i szybkich opcji obiadowych stało się priorytetem dla wielu osób. Szukając równowagi między smakiem, a wartością odżywczą, niezawodnym rozwiązaniem są sezonowe składniki, które nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale również cieszą podniebienie swoim świeżym i naturalnym smakiem. Dlatego też przygotowałam przepis na lekki obiad składający się z młodych ziemniaków, mizerii, jajka sadzonego oraz delikatnej fasolki szparagowej. Czy może być coś prostszego i pyszniejszego?
Całość smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. W upalne dni będzie idealną opcją.
Składniki
Podane składniki odpowiadają 2 porcjom. Możesz je zmieniać według własnych preferencji.
- 400g fasolki szparagowej,
- 400g młodych ziemniaków,
- 50g Finnu Hyvää,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- 2 jajka,
- 200g ogórka,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.
Wykonanie
Młodej ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości.
Fasolkę obieramy – odcinamy końcówki.
Do rondelka przekładamy obraną fasolkę szparagową. Solimy i gotujemy do miękkości.
Kroimy koperek.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do nich sól, cukier oraz ocet. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny. Ogórki dodajemy do jogurtu przed podaniem. Dopraw mizerię do smaku. U mnie jest ona bardziej słodka. Jeśli wolisz słoną wersję, dodaj delikatnie więcej soli, pomijając cukier.
Kolejnym krokiem jest usmażenie sadzonych jaj. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wybijamy jajka. Smażymy do całkowitego ścięcia białka.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Następnie, dodajemy do nich 50g Finuu oraz posiekany koperek.
Całość delikatnie smażymy do momentu, aż Finuu pokryje ziemniaczki.
Na talerz wykładamy ziemniaczki, fasolkę i jajka. Do miseczek wlewamy mizerię.
Smacznego!
Artykuł powstał we współpracy z marką Finuu.