Tarta ze śliwkami i budyniem

Krucha tarta z budyniem i śliwkami

Maślane, kruche ciasto. Do tego słodki, śmietankowy budyń oraz lekko cierpkie śliwki. Czy może być lepsze połączenie?

Ciasto wykonuje się szybko. Dodatkowo zamiast masła do ciasta kruchego możesz użyć margaryny. W smaku ciasto również będzie przepyszne.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 320g mąki pszennej,
  • 160g margaryny z wysoką zawartością tłuszczu bądź masło,
  • 80g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Masa budyniowa:

  • Budyń,
  • 300ml mleka.

Nadzienie śliwkowe:

  • 400g śliwek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Moja blaszka na tarte miała średnice 24 cm.

Wykonanie:

Tarta ze śliwkami jest bardzo prosta w wykonaniu. Potrzebujesz tylko trochę czasu, miskę, wałek oraz formę na ciasto.

Margarynę, ciasto, jajko, cukier oraz śmietanę przekładamy do miski. (Masło musi być wyjęte z lodówki – tak aby miało stałą konsystencje). Wszystko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni, najlepiej w funkcji góra-dół. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy w proporcjach 3/4 do 1/4. Wałkujemy większą część na płaski placek i przekładamy na brytfankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Mniejszą część ciasta możemy nadal przechowywać w lodówce.

W tym czasie wlewamy do rondelka 250ml mleka. W pozostałej części rozrabiamy proszek budyniowy. Do zagotowanego mleka dodajemy budyniową mieszankę. Doprowadzamy do gęstej masy i wyłączamy palnik.
Kolejną czynnością jest wypestkowanie śliwek i włożenie ich do miski. Do niej dodajemy również łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę cukru.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód kładziemy budyń, a następnie śliwki skórką do dołu. Układamy je dość gęsto.
Wyjmujemy pozostałą część ciasta kruchego, wałkujemy w grubszy okrągły placek i tniemy na długie linie. Na wierzchu ciasta tworzymy kratkę, przekładając jeden pasek za drugi. Całość pokazałam na video na moim Instagramie. Kliknij tutaj żeby zobaczyć film.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 15 minut. Wyjmujemy, studzimy i możemy się zajadać!

PS. Ciasto na drugi dzień kroi się idealnie. Jednak ciepłe też smakuje wyśmienicie 😛

Wskazówki:

  1. Masło możesz wymienić na dobrej jakości margarynę. Uważam, że smak jest podobny, a w dzisiejszych czasach cena znacząco się różni.
  2. Jeśli nie masz forty na tarte możesz wykorzystać keksówkę, tortownicę czy zwykłą mniejszą blachę.
  3. Jeśli nie masz czasu, nie schładzaj ciasta w lodówce. Jednak wtedy postaraj się bardzo szybko zagnieść ciasto. Dodatkowo warto użyć obciążenia przy jego pieczeniu, żeby ciasto drastycznie nie zmalało.
  4. Jako obciążenie przy pieczeniu spodu do tarty nie musisz używać specjalnych obciążników. Wykorzystaj papier do pieczenia, który położysz na surowe ciasto i np. fasolę bądź ciecierzycę, którą wysypiesz na wyłożony papier.
  5. Śliwki mogą puścić sporo wody, dlatego połóż je skórką do dołu.

Masz pytania? Śmiało, pisz w komentarzu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *