Tarta z jabłkami. Przepis na tartę z jabłkami. Szarlotka. Proste ciasto z jabłkami.

Wyśmienita tarta z jabłkami na kruchym cieście. Niezawodny przepis na ciasto z jabłkami

Dziś podzielę się z Wami moim ukochanym przepisem na tartę z jabłkami na kruchym cieście. Kruche ciasto, otulone soczystymi kawałkami jabłek, to połączenie prostoty i niebiańskiego smaku. Każdy kęs to czysta rozkosz!

Wykorzystamy tutaj świeże jabłka, dodając im charakterystyczny, lekko kwasowy akcent. To połączenie smaków, które pokochacie, szczególnie jeśli uwielbiacie tradycyjne ciasta. Aby dopełnić doświadczenia, posypujemy tartę delikatnym cukrem pudrem, dodając subtelny słodki akcent.

Ta tarta z jabłkami jest nie tylko dla miłośników ciast, ale również dla tych, którzy cenią świeżość i prostotę składników. Gotowi na wspólną podróż kulinarną? Raz, dwa i zrobimy razem ciasto kruche z jabłkami!

Ta tarta z jabłkami jest prosta, a składników jest niewiele. Nie musisz przygotowywać jabłkowych farszy, wystarczy zagnieść ciasto kruche i pokroić jabłka. Czy może być prościej?

tarta z jabłkami przepis
Tarta z jabłkami.

Składni na tartę z jabłkami

Wszystkie składniki podane są w gramach bądź łyżkach. Moja forma miała 24 cm (okrągła do tart).

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła,
  • 1 jajko, 
  • szczypta soli, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 5 jabłek.

Dodatkowo przygotuj cukier puder oraz cynamon, jeśli lubisz.

tarta z jabłkami przepis
Tarta z jabłkami

Jak zrobić ciasto kruche z jabłkami?

Tarta z jabłkami to przede wszystkim idealne ciasto kruche. Musi mieć odpowiednią temperaturę i być na prawdziwym maśle. Wtedy będzie miało charakterystyczny maślany smak i zachowa swoją kruchość.

Do miski wkładamy zimne masło, jajko, sól, cukier, śmietanę. Przesiej mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk, należy dodać więcej mąki. Polecam dodawać po jednej łyżce, żeby nie dodać za dużo za jednym razem.

Następnie, ciasto podziel w proporcjach: 2/3 oraz 1/3 i włóż je do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie przygotuj formę. Jeśli Twoja foremka przywiera ciasto, posmaruj boki formy masłem bądź margaryną. Ewentualnie wyłóż arkuszami papieru do pieczenia, jeśli ma regularny kształt. Kolejną czynność, jaką możesz zrobić to nagrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół (Zrób to najlepiej 10 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki).

Jeśli nie lubisz jabłek ze skórką, jabłka obierz. Następnie, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i układamy na formie. Pokrojone plasterki jabłek układamy gęsto na cieście. Układamy jabłka dość gęsto, tak aby powstawała swego rodzaju układanka. Tarta z jabłkami jest już prawie gotowa, pozostaje udekorować górę.

Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta. Wałkujemy i wycinamy wzory. Możesz zrobić to foremką, nożem bądź szklanką. Wzory układamy na brzegach tarty i delikatnie dociskamy.

Surowa tarta jest gotowa do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (góra-dół).

tarta z jabłkami przepis
Krucha tarta z jabłkami.

Tarta z jabłkami – Jak podać?

Jedną z najlepszych form jest podanie tarty z lodami śmietankowymi bądź kleksem bitej śmietany. Jednak wystarczy schłodzoną tartę posypać cukrem pudrem i już będzie miała idealny smak! Pamiętaj, że jeśli lubisz cynamon, możesz połączyć z nim cukier puder.

Tarta z jabłkami może być przechowywana nawet tydzień. Trzymaj ją w lodówce. Jednak przez wilgoć zmieni ona delikatnie swą formę. Będzie bardziej maślana.

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie chce Ci się prażyć jabłek? Mam idealne rozwiązanie! Krucha tarta z jabłkami, która zajmie Ci dosłownie

tarta z jabłkami przepis
Gotowa tarta z jablkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *